, ,

Com actuar si patim un accident de trànsit

Patir un accident de trànsit és una de les pitjors experiències que podem tenir quan circulem a la carretera, per això és convenient respectar les normes de trànsit així com tots els límits de velocitat i tenir el nostre vehicle en perfectes condicions per circular.

D’aquesta manera podem reduir al màxim les possibilitats de patir un accident, tot i que si encara amb tot això arribéssim a patir un accident, sempre és convenient seguir algunes recomanacions per poder-lo portar el millor possible, ja que mai s’està preparat al 100% en totes les situacions.

El primer pas és mantenir la calma i analitzar la situació, si ens posem nerviosos no pensarem de manera correcta i podríem posar en perill la nostra integritat física a més de la de la resta dels nostres acompanyants.

Tot seguit hem de sortir del cotxe, per a això haurem de deixar-nos anar el cinturó de seguretat, o en el cas que hi hagi quedat bloquejat per algun element del vehicle tallar-lo. En el cas que el cotxe hagi quedat cap per avall és convenient donar-nos suport al sostre del vehicle per evitar donar-nos un cop al cap i provocar-nos una lesió que també ens afectaria al nostre coll.

També és habitual trobar-nos amb que la porta del vehicle estigui bloquejada, en aquest cas hem d’intentar sortir per alguna de les finestres o vidres sempre que ens sigui possible, haurem de clavar-li diversos cops, sempre protegint-nos perquè els vidres no ens puguin tallar, ja que aquests saltessin en petits trossos. És molt recomanable disposar al cotxe d’eines per trencar vidres en cas d’accident.

Un cop hagis sortit del vehicle, hauràs de posar-te l’armilla reflectant, sabem que no sempre és possible després d’haver patit un accident, però d’aquesta manera ajudaràs a advertir altres conductors de la teva presència, evitant empitjorar la situació i provocar altres accidents. De la mateixa manera, col·locarem els triangles d’emergència per senyalitzar la presència del nostre vehicle.

En el cas que hi hagi altres acompanyants en el teu vehicle o en vehicles propers, ajudeu-los a sortir sempre que la seva vida corri perill, ja que en el cas d’accidents greus, és millor deixar als serveis d’emergència que facin aquest treball per evitar provocar- lesions internes.

Tot seguit, seguint la conducta PAS (Protegir, avisar i socórrer), avisarem als serveis d’emergència perquè procedeixin a explorar tot el succeït, assistir a totes les persones ferides, investigació de l’accident, retirada de vehicles i control del trànsit entre d’altres .

Mentrestant esperem la seva arribada, podrem assistir a les víctimes, tenint prioritat per les persones que estan inconscients o hagin patit una aturada cardiorespiratòria. Comprovarem la respiració i pols i en el cas d’estar correcte, els col·locarem en posició de recuperació. En el cas de motoristes mai haurem de retirar-los el casc per evitar lesions excepte quan no respiri, vomiti o ho faci amb molta dificultat.