En l’actualitat, el telèfon mòbil s’ha convertit en una part essencial de la nostra vida diària. No obstant això, el seu ús irresponsable mentre es condueix pot tenir conseqüències devastadores. Els perills de l’ús del telèfon mòbil mentre es condueix són una preocupació creixent a tot el món, ja que s’ha convertit en una de les principals causes d’accidents de trànsit.

Una de les distraccions més comunes mentre es condueix és l’enviament de missatges de text o l’ús d’aplicacions de xarxes socials. Mentre es mira la pantalla del telèfon, es perd l’atenció a la carretera, cosa que augmenta significativament el risc de col·lisions. Un simple missatge de text pot treure la vista de la carretera durant segons preuats, suficients per causar un accident.

L’ús del telèfon mòbil també pot portar a una disminució de la capacitat de reacció. Estar distrets fa que els conductors no notin senyals de trànsit, canvis en el trànsit o vianants que creuen el carrer. Això pot resultar en accidents greus i fins i tot mortals.

Un altre perill de l’ús del telèfon mòbil mentre es condueix és la tendència a parlar pel telèfon sense un dispositiu mans lliures. Sostenir el telèfon mentre es condueix redueix la capacitat de controlar el vehicle de manera efectiva. A més, les converses telefòniques poden distreure mentalment el conductor, disminuint la concentració a la carretera.

Per combatre aquests perills, molts països han implementat lleis que prohibeixen l’ús del telèfon mòbil mentre es condueix, llevat que s’utilitzi un sistema de mans lliures. No obstant això, l’educació i la consciència també juguen un paper crucial en la prevenció d’accidents relacionats amb el telèfon mòbil.

En conclusió, l’ús del telèfon mòbil mentre es condueix és una distracció perillosa que augmenta el risc d’accidents de trànsit. És essencial que els conductors evitin utilitzar els seus telèfons mentre estan al volant i que siguin conscients dels riscos que això implica. La seguretat a la carretera ha de ser sempre la prioritat número u, i deixar el telèfon mòbil de costat mentre es condueix és un pas important en aquesta direcció.

La senyalització adequada a les carreteres exerceix un paper essencial en la prevenció d’accidents i en la seguretat viària en general. Sovint passem per alt la seva importància, però el seu paper va més enllà de ser simples indicacions al camí. Una senyalització clara i ben dissenyada comunica informació crucial als conductors, permetent-los anticipar-se i reaccionar de manera adequada a les condicions canviant de la carretera.

Les senyals de trànsit, els semàfors, les marques al paviment i altres elements de senyalització ajuden a guiar els conductors de manera segura. Proporcionen informació sobre límits de velocitat, direccions, zones perilloses, creuaments, passos de vianants i molt més. Aquesta informació permet que els conductors prenguin decisions informades i evitin situacions de perill.

La manca d’una senyalització adequada pot portar a confusions, malentesos i accidents. Imagina un creuament sense senyalització clara: la possibilitat de xocs laterals o accidents és alta, ja que els conductors no poden preveure amb certesa qui té el dret de pas. De la mateixa manera, les senyals que no són visibles a causa d’un manteniment deficient o una ubicació inadequada també poden ser perilloses.

La tecnologia també ha millorat la senyalització viària, amb senyals electròniques que poden canviar segons les condicions en temps real, com el trànsit o el clima. Això garanteix que els conductors estiguin informats sobre canvis repentins a la carretera i puguin ajustar la seva conducció en consequència.

En resum, la bona senyalització a les carreteres no és simplement un aspecte estètic; és un component crucial per a la seguretat viària. Contribueix en gran manera a prevenir accidents en proporcionar informació vital als conductors i mantenir un flux ordenat de trànsit. Valorar i respectar la senyalització és essencial per a una conducció segura i responsable.

És un escenari desafortunat, però passa: estàs conduint i de cop i volta, el teu vehicle s’atura perquè t’has quedat sense combustible. Això pot passar a qualsevol, però és important saber què fer per estar preparat en cas que et trobis en aquesta situació.

El primer que cal fer és buscar un lloc segur per aturar el teu vehicle. Si ets a una carretera de múltiples carrils, intenta sortir de la carretera i estacionar el teu vehicle en un lloc segur, fora de la via principal de trànsit. Si no és possible, atura’t al voral, el més allunyat possible de la carretera.

Quan estiguis segur, truca a la companyia d’assistència a la carretera o una grua, com Alevais Grues de Figueres, perquè puguin ajudar-te a omplir el tanc. Si no teniu un servei d’assistència en carretera, podeu cercar una benzinera propera i caminar-hi per comprar combustible.

Si no tens un contenidor de combustible, és important que no intentis transportar el combustible en ampolles o altre recipient improvisat, ja que pot ser perillós. Al seu lloc, assegura’t de comprar un contenidor de combustible adequat a la benzinera abans d’omplir-lo.

En tot moment, has de tenir en compte la teva seguretat i la dels altres. No intentis empènyer el teu vehicle fins a la benzinera o fer qualsevol cosa que pugui posar en perill la teva vida o la dels altres conductors.

En resum, si et quedes sense combustible al mig de la carretera, el més important és mantenir la calma, buscar un lloc segur per aturar el vehicle i trucar a la companyia d’assistència a la carretera oa una grua. No intentis fer res que pugui posar en perill la teva seguretat o la dels altres conductors.

Les cadenes de neu són imprescindibles per manejar amb precaució durant l’hivern, especialment si vius en una regió on neva amb freqüència i, a més, de manera impredictible. Per això, el dia d’avui us explicarem com escollir les cadenes de neu adequades per al vostre vehicle.

Què cal tenir en compte per escollir les cadenes de neu?

El primer tipus de cadenes de neu són les cadenes líquides, que es caracteritzen per ser un tipus de líquid en forma d’esprai que es pot aplicar sobre els pneumàtics convencionals del vehicle. Això és de gran ajuda quan et trobes neu d’improvist a la carretera, però mai no l’has d’utilitzar de manera reiterativa.

També hi ha les cadenes metàl·liques, que són el tipus de cadenes de neu més utilitzades. Has de saber que només es poden utilitzar quan hi ha presència de neu a la carretera ja que, altrament, poden fer malbé els teus pneumàtics i el funcionament del teu cotxe.

A més, les cadenes metàl·liques són difícils de muntar, per la qual cosa és possible que requereixes assessoria per fer-ho. Per contra, les cadenes tèxtils són una mena de tela que recobreix la llanta, i destaquen per la seva facilitat d’acoblament i preu accessible.

Finalment, també hi ha les cadenes compostes, que involucren plàstic i material tèxtil de forma conjunta; així com també les cadenes semiautomàtiques, que involucren una part fixa. En qualsevol cas, escollir les cadenes de neu adequades per al teu vehicle és una decisió personal que s’adapta a les circumstàncies concretes.

Conduir és una activitat emocionant i lliure que ens dóna la llibertat de moure’ns al nostre antull. No obstant, també és una responsabilitat important que ha de ser presa seriosament, especialment per als conductors novells. És important seguir algunes pràctiques de seguretat viària per protegir-te a tu mateix i als altres usuaris de la carretera. A continuació, es presenten les millors pràctiques de seguretat viària per a conductors novells:

 1. Assegura’t d’estar descansat i alerta: És important assegurar-te d’estar completament descansat i alerta abans de posar-te al volant. Si estàs cansat o distret, la teva capacitat per reaccionar davant situacions perilloses es veu afectada.
 2. Utilitza sempre el cinturó de seguretat: El cinturó de seguretat és una de les mesures de seguretat més importants en un vehicle. Assegura’t d’utilitzar sempre el cinturó de seguretat i assegura’t que tots els passatgers l’utilitzin també.
 3. Respecta els límits de velocitat: Respecta sempre els límits de velocitat i no et sentis pressionat per altres conductors per excedir-los. La velocitat excessiva és una de les principals causes d’accidents de tràfic.
 4. Mantingues una distància segura: Mantingues una distància segura amb el vehicle de davant. Si el vehicle de davant ha de frenar de sobte, tindràs suficient temps per reaccionar i evitar un accident.
 5. Mantingues el teu vehicle en bon estat: És important mantenir el teu vehicle en bon estat per assegurar-te que funcioni correctament. Assegura’t de realitzar un manteniment regular i revisa sempre els pneumàtics, frens i llums abans de sortir a la carretera.
 6. Evita distraccions al volant: Evita distreure’t al volant amb el telèfon mòbil, el maquillatge, el menjar o qualsevol altra cosa que et pugui distreure de la carretera. Presta sempre atenció al teu entorn i als altres usuaris de la carretera.

Seguint aquestes pràctiques de seguretat viària, pots garantir la teva seguretat i la dels altres conductors i usuaris de la carretera. Conduir és una activitat que requereix atenció i responsabilitat, i és important prendre-la seriosament per evitar accidents i garantir un viatge segur.

Al moment de conduir, és molt important manejar amb precaució, per així poder evitar accidents a la via que atemptin contra la teva vida i la de les altres persones involucrades a l’accident. Per això, el dia d’avui us explicarem en què consisteix la seguretat viària i per a què serveix.

Quina és la finalitat de la seguretat viària?

Per seguretat viària fem referència a totes les accions i activitats que fan referència a la cura i precaució dels conductors de vehicles i motos quan estan manejant a la carretera. Per mitjà d’aquestes activitats, es poden prevenir i evitar en absolut accidents de trànsit i, com a conseqüència, morts o incapacitacions.

La seguretat viària no només es pot reduir a les accions per respectar les normes de trànsit i evitar accidents, sinó també a les accions establertes per les autoritats per controlar l’accionar humà al moment de conduir a la via pública. Per això, les normatives de trànsit també involucra aquest tipus de legislacions.

En qualsevol cas, la finalitat imprescindible de la seguretat viària és proporcionar suport i seguretat a les persones que constantment surten al carrer i es traslladen manejant els propis vehicles. Encara que per això, també cal tenir precaució i cura al moment de manejar.

Alhora, és recomanable utilitzar l’equipament corresponent, especialment en el cas de les motos. Aquest equipament està compost pel casc de seguretat i, si cal, guants i jaquetes protectores.

Espanya és un dels països amb més control sobre el nombre d’accidents anuals, i encara que en part és degut a múltiples polítiques públiques, es deu en gran mesura a la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), per a motos i vehicles motoritzats. Per això, el dia d’avui t’explicarem tot el que has de saber sobre això.

Cada quant i com cal passar la ITV?

Una de les preguntes més comunes amb relació a la ITV és cada quant cal actualitzar aquest tràmit obligatori. En el cas de les motocicletes, cal passar la ITV cada dos anys, encara que si la motocicleta és nova, cal esperar quatre anys des de la seva primera matriculació per iniciar aquest procés.

En el cas dels turismes, has d’esperar quatre anys des de la primera matriculació per poder passar la ITV. Un cop iniciïs aquest procés, ho has d’actualitzar amb una periodicitat de dos anys fins que arribi a tenir 10 anys, en aquest cas, serà anual.

Has de saber que la Inspecció Tècnica de Vehicles és un tràmit obligatori, per la qual cosa, en cas de no comptar-hi, pots adquirir multes per quantitats elevades de diners.

Per exemple, si es va passar el temps d‟actualització de la ITV, obtindràs una sanció de 200 euros, mentre que si circules amb una ITV que no va ser aprovada, podries tenir una sanció de fins a 500 euros.

A més, has de tenir en compte que circular amb la ITV caducada o que no va ser prèviament aprovada també significa un risc, ja que significa que el teu vehicle no es troba en condicions per circular, i pot provocar un accident.

Des de l’any 2006, la Direcció General de Trànsit (DGT) va implementar el carnet per punts amb el propòsit de promoure el compliment de les normes de trànsit per part dels conductors i revocar el dret als conductors amb faltes greus recurrents catalogades com a greus i molt greus. Aquí t’expliquem com consultar els punts de l’carnet de conduir.

Què són els punts del carnet de conduir?

Tots els conductors compten amb un saldo inicial de 12 punts en el seu carnet de circulació, excepte els conductors novells, amb menys de tres anys d’experiència. Aquests conductors disposen de 8 punts en el seu carnet de conduir.

Per saber quants punts tens al carnet de conduir és primordial pertànyer al Registre de conductors i infractors de la DGT amb un permís de conducció vigent. Per a això, has d’accedir al web de la DGT i triar una de les tres opcions disponibles:

 • Si tens d’un sistema d’identificació de Cl@ve pots consultar el saldo dels punts i els detalls de les sancions
 • Consulta amb certificat digital o DNI electrònic
 • Ingrés a el sistema a través del usuari i contrasenya

Has de tenir en compte que al complir tres anys sense cometre infraccions se sumen dos punts al saldo del carnet de conduir. I, al complir tres anys, se suma un nou punt. D’altra banda, és possible perdre fins a sis punts per cometre una infracció greu com, per exemple, conduir sota efectes de l’alcohol.

A l’infringir les normes de trànsit, les sancions impliquen pèrdues de punts en el carnet de conduir. La quantitat de punts que es poden perdre depèn de el nivell de gravetat de la falta comesa. Així que, si has perdut punts t’expliquem que si és possible recuperar els punts de l’carnet de conduir.

Com recuperar els punts del carnet de conduir?

Per recuperar els punts perduts de l’carnet de conduir és necessari complir una sèrie de tràmits davant la Direcció General de Trànsit (DGT). Així que, aquí t’expliquem com recuperar els punts de l’carnet de conduir.

 • Es poden recuperar parcialment, amb un màxim de sis punts. Per a això, és necessari realitzar un curs de reeducació vial.
 • El curs es pot fer únicament cada dos anys.
 • Si durant dos anys no es cometen infraccions, el conductor pot recuperar automàticament els 12 punts del carnet.
 • Si s’han comès infraccions molt greus (la pèrdua és de 6 punts) el conductor ha d’esperar tres anys per recuperar els punts perduts. En aquest lapse no es poden cometre infraccions.

Al perdre tots els punts del carnet de conduir, la DGT suspèn el carnet i, com a conseqüència, el titular no té permís per conduir. Per recuperar el carnet cal esperar sis mesos, llevat dels professionals que només han d’esperar tres mesos.

Aquest lapse aplica des que la Prefectura Provincial de Trànsit emet la notificació per realitzar el curs de reeducació vial. A l’superar la prova teòrica és possible recuperar 8 punts.

Aprendre a conduir un cotxe és molt més que interioritzar els mecanismes i complir les normes de circulació. Per això, és important que aprenguis certs trucs que et facilitaran la tasca de conduir bé un vehicle.

Com pots aprendre a conduir cotxe?

Realitzar classes de conduir a l’autoescola et permetrà reconèixer cada un dels comandaments i les pautes requerides per conduir un cotxe, bé sigui sincrònic o automàtic. Això et farà possible aprovar l’examen de l’carnet B. No obstant això, tingues clar que això no és tot.

A continuació, et presentem una sèrie de trucs per aprendre a conduir bé i mantenir davant qualsevol circumstància el control de l’cotxe:

Sigues responsable

És primordial saber què fer davant de situacions imprevistes en carretera.

Manté una postura correcta

A l’estar davant d’el volant i recorda fer ús correcte de el cinturó de seguretat. No adquireixis vicis com treure el colze per la finestreta, deixar el peu al pedal de l’embragatge, deixar reposar la mà al pom de canvis en lloc de mantenir-la sobre el volant, introduir la mà entre el volant i recolzar el cap al reposacaps . Aquests mals hàbits podrien ocasionar accidents.

Prepara’t per reaccionar davant de situacions imprevistes

També, es recomana aprendre a frenar sense por davant de situacions imprevistes, i guardar la distància de seguretat i observa el panorama de la carretera.

Aquests trucs et permetran millorar les tècniques de conducció que hagis après i t’aportaran la possibilitat de desenvolupar-te en carretera davant de situacions imprevistes, la qual cosa constitueix el veritable repte de conduir amb responsabilitat.