Com utilitzar correctament les llums del teu cotxe

És comú que no sapiguem utilitzar totes les llums del cotxe correctament. Això pel fet que molts no la requerim a la ciutat. Però quan es tracta de prendre autopistes per a viatges llargs, és probable que no tinguem molta cura amb les regles que han de complir-se i amb el correcte funcionament de les llums.

Per això, t’ensenyarem com i quan utilitzar cadascuna de les llums del teu cotxe.

Llums d’encreuament o llum curta

És la llum comuna utilitzada en tot moment. Aquesta llum permet que els cotxes tinguin visibilitat durant el dia, la nit, la boirina i la pluja. Es recomana ser utilitzada sempre en els túnels, carrils reversibles i carrils de doble via.

Llum de carretera o llum llarga

S’utilitzen només de nit. Segons el reglament, indica que han de ser utilitzades quan la matrícula d’un cotxe no sigui visible a 10 metres o quan un cotxe es vegi fosc a 50 metres. Sempre que circulis a més de 40 km/h.

Ha d’utilitzar-se en autovies i autopistes. En cas que ens creuem amb un vehicle en una via doble, hem de canviar-les per llum d’encreuament.

Llums Antiboira

Les llums antiboira funcionen com a reforç, i podem trobar les davanteres i les posteriors. Estan dissenyades per al seu ús a vegades on la boirina i la pluja són molt fortes i dificulten la visibilitat del conductor. També són utilitzades per a vies estretes amb molt poca il·luminació i moltes corbes.

Llums de marxa enrere

Aquestes llums s’encenen sempre que el teu cotxe va en marxa enrere, d’aquesta forma adverteix als altres conductors i als vianants que estàs circulant en reculada. Són útils per a estacionar el teu cotxe o sortir de l’aparcament.

Llums de Posició

Son unes llums complementàries que indiquen la teva posició, també aspectes com a grandària i amplària del cotxe. Aquestes llums s’utilitzen quan s’immobilitza un cotxe en la calçada d’una carretera o per a casos de pluja o boirina on pugui perdre visualització el cotxe.